אטקסיהאטקסיה  (Ataxia) היא מחלה הקשורה בתנועות מגושמות ובחוסר קואורדינציה של הגפיים שלא כתוצאה מחולשת שרירים.

היא קשורה לבעיות במערכת שיווי המשקל או במערכת תחושת המנח. היא יכולה להשפיע על היציבה, על הדיבור, על תנועות העיניים וגם על ההתנהלות עם הגפיים. ישנם סוגים שונים של אטקסיה, הנבדלים אלה מאלה מתסמינים הנלווים להם, במידת חומרתם וגם בטיפול המוצע לסובלים מהם.

סוגים שונים של אטקסיה

ישנם שלושה סוגים של אטקסיה: אטקסיה וסטיבולרית, אטקסיה צרברלית והסוג השלישי – אטקסיה תחושתית, סנסורית. האטקסיה הצרבלרית תבוא לידי ביטוי באי סדירות בקצב התנועה ובכוח המופעל על התנועות הרצוניות. לעיתים הדבר יכלול גם ירידה בטונוס של השרירים וברעד בתנועה.

באטקסיה וסטיבולרית הדבר יבוא לידי ביטוי בקושי בשמירה על שיווי משקל בעיניים עצומות כשהרגליים צמודות זו לזו במצב של עמידה. באטקסיה תחושתית תופיע תחושה של נימול או תחושת דגדוג ברגליים. החולים בסוג זה של מחלה יאלצו לרוב להיעזר בזמן ההליכה במלווה או במקל הליכה.

מדוע זה קורה

האטקסיה היא מחלה ניוונית, המתפתחת במהלך החיים. במקרים מסוימים היא מופיעה לאור צריכה מרובה של אלכוהול, לעיתים לאור שימוש בתרופות מסוימות, לעיתים בעקבות זיהום נגיפי ולעיתים בשל חשיפה או הרעלה של חומרים מסוכנים, כמו כספית למשל. במידה והסיבות למחלה הן אחת מאלו המוזכרות מעלה, מדובר באטקסיה זמנית, החולפת מעצמה בהמשך ונגרמת בשל פגיעה זמנית במוח.

אולם, במידה והסיבות לאטקסיה הן גידול מוחי או הפרעה מטבולית כלשהי, הרי שהיא תופעה בלתי הפיכה. ישנם מצבים שהיא מופיעה על רקע תורשתי או כתוצאה מפגיעה בגזע המוח או פגיעה בחוט השדרה בשל מחסור בוויטמין B12 או כשהגורם לכך היא מחלת העגבת. במקרים מסוימים שימוש בתרופות אונקולוגיות רעילות יכול גם הוא לגרום לאטקסיה ובמקרים אחרים פגיעה נוירופתית על רקע של סוכרת היא הסיבה לכך.

כיצד היא באה לידי ביטוי

המחלה באה לידי ביטוי בתצורות שונות ובעוצמות שונות. לרוב מדובר בתסמינים הבאים: פגיעה בהליכה, קושי לעמוד על שתי הרגליים כשהן צמודות זו לזו ובעיניים עצומות, הפרעות בתנועות העיניים, היפוטוניה בשרירי הידיים, רעד באיברים שונים, נטייה לנפילות, הפרעות דיבור, חוסר שליטה על הידיים וגן רפלקס קרסול מדוכא או חסר.

אבחון המחלה

אבחון המחלה מתחיל בהתייחסות אל הסימפטומים שאותם חווה החולה. לפי אופי וסוג הסימפטומים קל לזהות את סוג המחלה. מעבר לכך יש לבצע בדיקות שונות כמו למשל בדיקת תפקוד בלוטת התריס, בדיקה לזיהוי נוגדי עגבת, בדיקה לנוכחות נגדים מסוימים כמו אנטי גליאדין ועוד. במקרים מסוימים תבוצענה בדיקות גנטיות כדי לשלול בעיות אחרות, כמו מוטציות למיניהן, האחראיות לתופעה זו.

הטיפול במחלה

הטיפול המוצע לסובלים מאקסיה נקבע בהתאם לגורם האחראי לה. במידה והסיבה לכך קשורה למחסור בוויטמין B12, הטיפול המוצע יהיה נטילת תוספי מזון. במידה והסיבה לכך היא זיהום נגיפי, הטיפול המוצע לסובלים מהמחלה יהיה סטרואידים. במידה ומדובר בגידול מוחי, הסרתו היא המענה הטיפולי המוצע. במקרים חריפים של דימום מוחי יבצעו ניתוח מוח.

דילוג לתוכן